top of page
- Kreso -
- Zdenna -
-Miso -
- Valentino -
- Renato -

Nakon što sam došao iz vojske Pikova Dama počinje sa probama autorskih pjesama u domu L.Lešće. Radili smo na pjesmi koju sam napisao u vojsci „ Ulica bez svjetla „.Bila je to reagge pjesma.

Marin i Rade odlaze iz grupe a mi za bubnjara uzimamo Milu Tomljanovića Lucu sa kojim tjedan dana radimo na svojim pjesmama.

Odlazimo u Lički Osik kod Pražića i snimamo četiri pjesme.

Krešo i ja radimo na novim pjesmama. Uvježbavamo ih u kino sali.

Nismo  svirali svoje pjesme javno. Jurili smo za gažama koja su donosile novac. Jednom mi je prilikom pokojni Mac basista iz grupe Stop rekao :  uspjet ćeš onda kada nađeš ljude koji razmišljaju kao ti , nikako drugačije.

Luce odlazi u Grupu Vivak , dolazi Tihomir Pavičić Pivac.

Kreši umire otac nedugo nakon toga Mišo odlazi u Zagreb a ja u 4+1 i godinu dana sviram na Borju.

Mišo me zove u Zg u svoj bend. Sviram sa dečkima iz Čakovca i Zagreba. Grupa dobije gažu u Münchenu a Mišo zbog svog posla to odbije. Sviramo bez gitare , ja sviram bas. Jedno sam vrijeme svirao bubanj. Gažu smo morali zadržati a članovi su se mijenjali. Bio sam uvijek pozarni.

Luka - Raso - Pivac - Sistem - Kreso

Od svirke u Münchenu kupujem porta studio Tascam šest kanala. Mišo i ja uzimamo Korgovu ritam mašinu i sa Krešom dovršavamo pjesme Pikove Dame. Odlazim u Jugoton kod Voje Kundića koji mi nakon preslušavanja i pohvale na dobrom sviranju predloži da pitam Husa iz P.Valjka da nam napravi aranžmane. Zvao sam Husa javio mi se njegov otac i rekao da je Hus preselio u novi stan. Bilo je ljeto i sve je palo u vodu. Ja sam i dalje sa dečkima iz Čakovca.Mijenjamo ime u Contrabend i sviramo po Čakovcu Varaždinu i okolici. Nakon izvjesnog vremena odlazim u Zagrebačku grupu Top Gun koja svira po Zagrebu , Samoboru i Sloveniji. Kasnije ću to ime zadržati .

Top Gun  1989 – 1991

 

Po povratku u Otočac osnujem grupu Top Gun sa Krešom Markovićem, Vladimirom Pavelićem Bubijem, Milanom Maljkovićem i Alenom Lopcem. Bubi studira a ja sam više u Zagrebu nego u Otočcu. Bubi i ja nalazimo se često na Knežiji kod Miše i radimo na svojim pjesmama. Odlazimo vikendom u Otočac na gaže. Krenuli smo sa svirkom u Hotelu Park za N.Godinu.Drugo veče na staru godinu sviramo prvi plesnjak.Imali smo dosta gaža s obzirom da je postojala dobro uigrana grupa Labirint.

To ljeto sviramo na terasi u Mirnom kutku u Otočcu i Amadeusu u Gospiću, svaki dan osim ponedjeljka.Basisti su dolazili i odlazili Zlatko,  Bogoslav , Sistem , na kraju dolazi Škoro i ostaje do kraja u Top Gunu. Bio je to odličan gažerski bend koji je svirao Guns n roses , Europe , Bon Jovi-a ......bend sa višeglasnim pjevanjem. Svako od nas pjevao je par pjesama. Glavni vokal  bio je Krešo Marković. Krešo je investirao u razglas  odmah nakon osnivanja benda. Kada smo svirali u Njemačkoj kupio je EV kutije i Dynacord mixetu. Bili smo odlična ekipa. Bubi je kupio bubanj Yamaha dupli bas ,takav je imao bubnjar  Guns n rosesa. Klavijaturista je kupio sempler i novu klavijaturu, plan je bio da bi otišli u profesionalce i svirali po Europi. Došao je rat. Zadnji smo ples odsvirali u starom hotelu Velebit gdje smo i počeli.

- Maljak - Alen - Kreso - Bubi - Zdenna -
- Zdenna - Maljak - Bubi -

- Stigli su tvoji radovi  !!!!

 

97. Rock Cijana

2006. projekt Gacka

2007. Kako mi je tako mi je

ako grijesim ispravi me -

- dosao si u kontakt sa mnogim popularnim

izvodjacima - snimanja, video spotovi -

stekao si veliko iskustvo za daljnji rad -

 

Kada smo Bubi i ja 1993 god svirali sa Jasnom Zlokić već sam tada imao ideju za Rock Čijanu. To smo ljeto svirali u Karlobagu kao grupa Vatrogasci . Nakon toga  počinjem raditi neke dječije pjesme za Zagrebački festival i paralelno na Rock Čijani gdje mi se priključuju Johny Dubravčić i Bogoslav Peitel. Krenuli smo sa pjesmom Koja gora Ivo i stali. Nakon dvije godine pauze jedan dan sam odabrao pjesme, na njima radio petnaestak dana i to otišao snimiti. Godinu dana poslije odlazim u Zagreb snimiti Rock Čijanu 2.

Godinu nakon toga počinjem pripremati Rock Čijanu 3 koja mi je sve do današnjeg dana ostala nedovršena. Nakon svega toga radim na kućnom studiju za neke svoje potrebe.

Zdenko Hršak - ZDENNA snimio je i izdao 1996 godine album pod nazivom ROCK ČIJANA gdje je obradio osam narodnih izvornih pjesama u rock verziji. Pjesme se emitiraju na mnogim radio postajama.

        ZDENNA - Rock Čijana 2

- Misli mama da ti spavas sama -

Na projektu "GACKA" radimo Bubi, Grga i ja. Kada smo dogovarali posao nismo imali niti jednu pjesmu.Nakon par dana napisao sam „ Ča mi sad ne smi reć „ na kojoj pjeva Alen Vitasović. Nedugo nakon toga Bubi donosi pjesmu“ Gacka bistra vodo ledena“ za koju kasnije snimamo spot. Grga radi sa Matom Bulićem pjesmu „Preko Kapele“. Boytronic iz grupe ET donosi odličnu pjesmu „ Sex, pečenka, rakija“na kojoj gostuje poznati Kralj hladne vode – Šoćo. U međuvremenu sam napisao „ Lipu Kaju“ koja postaje veliki hit a pjeva je Thompson. Grga radi obradu trad.pjesme Oj livado koju je otpjevao glumac Danko Ljuština. Darko Kranjčević svira dangubicu na pjesmi Techno kukunješce a poznata pjevačica back vocala Jadranka Krištof pjeva Lipoj naše...Na kraju dolazi pjesma Moj dom koju sam napisao za Suzanu Fajdetić i Bećarac gdje pjevamo svi pojačani sa Zlatkom Pejakovićem. Za svaku smo pjesmu uzimali pjevače sa estrade. Radili smo nešto u mom kućnom studiju a nešto kod Truloga u Zagrebu.Bilo je jako interesantno, još jedno veliko iskustvo za mene.

- Volim svoju Liku - text i muzika ~ Zdenna ~
~ grupa E T ~

ZDENNA & Alen Vitasović - Ča mi sad ne smi reć
Autorska pjesma Zdenka Hršaka napisana na gackoj čakavštini,sama je nametnula kao izvođača Alena Vitasovića koji je popularizirao čakavštinu u pop glazbi.Ovaj duet Zdenka i Alena snimljen je u travnju 2005.g. kao prva pjesma albuma GACKA.

- Lipoj nase Gacko polje - Jadranka Kristof -
- Lipa Kaja - text i muzika Zdenna - grupa "Dom" Brisbane ~
- Moj dom - text i muzika ~ Zdenna ~

Taman po završetku snimanja albuma Gacka Zlatko Pejaković angažira Grgu i mene da mu radimo album  Ličkih pjesama.

Nakon toga radimo na albumu „ Zlatko 2010 “ gdje se dogodio hit

Siromah sam. Moram naglasiti da je Zlatko izuzetan pjevač. Pjevač koji otpjeva sve iz prve. Dobar čovjek i veliki šaljivdžija. Posebno ga cijenim iz doba Korni grupe. Poslije su došli drugi pjevači i izvodjači. Na kraju shvatiš da nije bitno kome šta radiš nego kako to radiš. Znanja nikad dosta. Uvijek nešto naučiš i ideš dalje.

- Zdenna, Zlatko i Grga kod Lokija -

- Jako je lijepo da puno radis sa mladim bendovima

bas onda kad im je najteze  - u samom pocetku -

mnogi od njih prolaze i kroz tvoj studio - to je nama

starijima nedostajalo u mladosti . . .

 

Mladima uvijek treba pomoći pogotovo onima koji to žele i traže.

Ja se rado na takve stvari odazovem. Mnogima sam pomogao što

savjetima što prijedlozima oko aranžmana. Neki su imali  probe u mom studiju jer nisu imali nikakav drugi prostor pa se onda malo uključiš

oko sviranja. Zatim ih snimiš da vide kako to zvuči. Sa mladima je uvijek lijepo raditi. Nekako se vratiš u svoju mladost kada ti je to jako falilo. Poderao bi ploču dok bi skinuo pjesmu. Nisi imao nikoga da ti  pokaže što je to što čuješ a ne možeš otkriti. Sva sreća da mladi imaju nas.

Najzaslužniji za njihov uspjeh je Zdenko Hršak Zdenna koji im je uvelike pomogao oko pripreme. Članovi banda su svoja glazbena iskustva stekli . . . . .

- Zdenna tvoje neke pjesme izvode Narodni dar,

i sl. bendovi -

Puno sam pjesama napisao po narudžbi pa tako i za Narodni Dar ( Ne dam ruži da procvjeta, Dobro jutro kažem zori ), Matu Bulića ( Oj Jelena ) i neke druge izvodjače.... Snalazim se u svim žanrovima. Ne može me ništa iznenaditi.

Neke najbolje narodne pjesme i hitove napisali su rockeri.            Recimo : Zele Lipovača, Mirko Šenkovski Geronimo (sa kojim sam jedno vrijeme svirao) i mnogi drugi. Moram na kraju ipak reći da mi srce ima drugačiji otkucaj kada sviram „ Rock n roll“

Glazba: Zdenko Hršak Zdenna
Tekst: Zdenko Hršak Zdenna
Aranžman: Hrvoje Grčević Grga / Zdenko Hršak Zdenna
Narodni Dar 2013, Studio Baraka

- Zdenna - aranzer  ?

 

Zadnje sam radio sa Zvonimirom Tonkovićem na dva projekta.

Može se prije reći da sam mu više pomagao jer je Zvone došao sa materijalom i idejama. Upotrijebio je tekst Marijana Matijevića i tradicionalnu pjesmu „ Oj medvjede gorska životinjo „ koju je  sam otpjevao. Vjeroučitelj Bero mu je čitao tekst. Jako interesantno.

Drugi projekt je bila neka reklama za Engleze.

Stihovi: Marijan Matijević
Glazba: Zvonimir Tonković
Pripovjedač: Berislav Kostelac
Aranžman: Zvonimir Tonković & Zdenko Hršak Zdenna

Rozgalica - u navedenom djelu korištena je melodija i dio teksta starog napjeva koji je svojevrsni zaštitni znak Ličkog Lešća.

"Riječi Marijana Matijevića" posveta je ovom ličkom i svjetskom velikanu. Njegov spontani poetski duh, skriven ispod "oklopa" neviđene snage iznikle iz borbe ličkog čovjeka sa surovom prirodom dokaz je da su snaga uma i duha i snaga tijela teško odvojive. Kako drugačije opisati čovjeka koji je bio u stanju golim rukama pomicati vagone tereta, savijati željezne poluge koje bi neki jedva nosili, a istovremeno tako pjesnički spontan i prirodan. Gotovo da je govorio u stihovima. Stihovima koji i danas mladim generacijama mogu poslužiti kao primjer kako se istinski poštuje život i priroda.

grupa CRESCENDO - S e nj

Tekst: Dado Čulinović
Glazba: Zoran Ažić, Dado Čulinović
Aranžman: Zoran Ažić, Dado Čulinović, Zdenko Hršak Zdena
Studio: The Baraka
Snimanje spota: Foto-video studio F.M.I.

- u zadnje vrijeme se sastaju bendovi iz 70.-ih 80.ih - obicno u Brinju, Otoccu

i Senju - mnoge snimke smo vidjeli zahvaljujuci

TV-Loki - opisi nam malo te susrete -

 

To je nešto gdje smo svi došli na svoje. Nešto što nas vraća u dane plesnjaka i pjesama koje smo tada svirali. Sama atmosfera među nama glazbenicima je odlična, publika još bolja. Jednostavno nemam riječi kojima bi opisao svoje oduševljenje prema publici i  svim bendovima

koji prisustvuju tim događajima. Krenuli smo u Brinju gdje je to tradicija već par godina, zatim u Otočcu i Senju.Tradicija se nastavlja i ove godine a datumi su zabilježeni i za naredne godine koje dolaze.

Tu se našao i naš veliki prijatelj i snimatelj Loki koji je dao svoj doprinos , sve to zabilježio i stavio na Youtube.

~ grupa LEVANT - S e nj ~

- proslo ljeto si postao clan popularnih - Razbijaci casa -

Neum, itd - dosta nastupa i putovanja -

 

Pošto im je gitarista odlazio iz benda razgovarali su samnom.

To su mladi dečki vršnjaci moga sina.Odmah sam se i sam pomladio uz njih. Napisao sam im neke pjesme. Drugi album je u pripremi izdavanja. Dosta sviraju i dosta se putuje. Tu i tamo neki festival, televizija, sve u svemu odlično s obzirom da su neki članovi u radnom odnosu.

Dok čekamo novi album RAZBIJAČA ČAŠA pogledajte spot za pjesmu" DA JE MENI OPET " koja se nalazi na njihovom prvom albumu.
Za ovu pjesmu glazbu i stihove potpisuje Zdenko Hršak , autor hitova "LIPA KAJA", " JELENA JELO" , "NE DAM RUŽI DA PROCVJETA".......
Pjesma je snimljena 2013. godine, a spot tek 2017. u novom studiju "LOKI TV".(studio u izgradnji)
DA JE MENI OPET
(Z.Hršak-Z.Hršak-H.Grčević)

- a sad o onom sto najvise volis -

Renato, Valentino i Antonio -

tvoja 3 sina - sva tri veliki talenti, mladi

a vec jako dobri muzicari -

kako to da su bas odabrali bubanj, solo gitaru i bas  -

 

Moji su klinci odrasli uz moje svakodnevno sviranje u kući. Nisu obraćali pažnju niti pokazivali interes a ja ih naravno nisam niti pokušavao nagovarati na to.

Kako sam držao školu gitare  tako me je najstariji sin Valentino pitao

dali može doći učiti svirati gitaru. Nekako mi je u to vrijeme

Thompson snimao u studiju i kako je Tihina bas gitara ostala par dana tako mi se Antonio zakačio na nju.Renato me u drugom osnovne gnjavio za bubanj pa sam mislio da se šali. Vrag je polako odnio šalu

morao sam uzeti bubanj i klinci su polako krenuli. Svi su bili osnovna škola. Ja sam odmah uskočio i radio sa njima jedno godinu dana.

Poslije su nastavili sami i uključili bratića Krstu da svira sa njima drugu gitaru. Krenuli su sa Metallicom i ostalim metal bendovima. Nakon dvije-tri  godine počeli su raditi svoje autorske pjesme. Pripremili smo deset pjesama i počeli snimati. Valentino odlazi na fakultet i sve se manje ima vremena za snimanje. Za dvije godine odlazi i Antonio na faks a Renato se uhvatio gažiranja. Sada se  sve to lagano privodi kraju pa se nadam da ćemo nastaviti gdje smo stali i završiti album.

- Rock Band Barutana -

S V I T A NJ E

Muzika i aranžman - Zdenko Hršak Zdenna

- Zdenko Hršak (guitar,vocal)

- Valentino Hršak (guitar)

- Antonio Hršak (bass, vocal)

- Renato Hršak (drums)

- tvoji decki su clanovi vise bendova a vole

zasvirati i sa Vama starijama iz Pikove dame  . . .

 

Oni jednostavno vole svirati. Sviranje u više bendova im je izazov i novo iskustvo. Tako i sa Pikovom damom. Drugi pristup i repertoar za razliku od Metala. Znali su se šaliti da sviraju sa Metuzalemima.

Ja se odlično osjećam kada sviramo zajedno. Jako su točni i stabilni.

Moram priznati jedni od najboljih sa kojima sam svirao.

Napravio sam rock grupu Barutana gdje sam uključio i svoje klince.

Radi se o pjesmama Ex Yu sedamdesete i osamdesete.

Uživamo na probama.

- Seventh Eclipse -
- Antonio Hrsak i Neven Vojic -
- Renato iza bubnjeva - TS Mirakul -
- Black Wolf -

" Od 19. do 25. kolovoza 2013.g.u Grožnjanu će se održati 7.hrvatski bubnjarski kamp - Susret bubnjara Istoka i Zapada u Hrvatskoj vodeći ljetni seminar za bubnjare i udaraljkaše uEuropi,na kojem će, kao i svake godine, nastupiti eminentni predavači koji će polaznike upoznati s tajnama bubnjanja, a prijave traju i dalje, po principu "tko prvi" . . . iz "GlasIstre.hr"

- Zdenna, ovakvi skupovi bi dobro dosli tvojim sinovima ,mladim muzicarima.

Vjerujem da ste reagirali i uspjeli posjetiti neki od ponudjenih muzickih kampova kod nas zadnjih godina?

 

 

Postojala je ideja da bi Renato 2013 god. išao u bubnjarski kamp. Mo jveliki prijatelj Mišo Banić i Goran Rukavina Jazz basista iz Slovenije prepoznali su Renatov veliki talenat i htjeli su da otiđe na taj seminar.No međutim to je tada otpalo.

Došla je 2016 god. Antonio odlazi deset dana na Summer Jazz School Grožnjan 2016.

Seminar za bass gitariste. Predavač mu je bio Goran Rukavina. Ono na što sam posebno ponosan a nisam tom

događaju mogao prisustvovati bila je završna večer, svirka sa Elvisom Stanićem gdje je Antonio imao svoju solo dionicu.

Par dana prije nego što ćemo ići po Antonija saznali smo da dolazi Steve Gadd u kamp. Renato je izrazio želju da bi išao na

Croatia Drum Camp.

- Renato i Antonio sa John Riley -
- Antonio - sjedi u sredini -
- Antonio - Miso Banic - Renato -

Kako više nije bilo mjesta a za dva dana Drum Camp kreće sa radom počeli smo tražiti vezu kako bi ga ubacili. Bilo je guravo. Neću ovdje navesti ko je za to zaslužan ali da Renato nije bogom dan ne bi tada ušao. Stavila se stolica više.

 

Sjećam se kada smo ga dovezli i otišli prijaviti da nam je dotična rekla da su zbog njega imali dva dana frtutmu.

On se tamo pokazao izuzetno dobar. Svako je od njih morao nešto odsvirati Steve Gaddu. Kada smo Mišo, Jasna i ja otišli po njega sreo

sam se sa Steve Gaddom koji mi je rekao da mu bubanj odlično zvuči dok svira. Mislim da to ima svoju težinu kada ti tako neko veliki to kaže.

Radilo se još sa mnogim drugim svjetskim bubnjarima. Posjetio ih je i Kepa iz grupe Smak moj najomiljeniji bubnjar.

- Zdenna i Steve Gadd -
- Renato i Kepa iz grupe Smak -
- Antonio - Zdenna - Renato -

Ima jedna zgodna priča kada su ulazili jedan po jedan u prostoriju gdje je za bubnjem sjedio John Riley

 

. Šta te zanima? Renato mu kaže kako nikada nije svirao Jazz i da li je to komplicirano

. John počne svirati neki ritam i kaže mu ajde sada to ponovi. Renato sjedne

i ponovi. Ovaj počne svirati malo komliciranije i kaže ajde ponovi. Renato sjedne i ponovi. Treći puta John počne svirati skroz komlicirano. Renato ga zamoli da li može još jednom odsvirati ovaj odsvira a Renato sjedne i ponovi. Kaže mu John: hej, pa ti mene hoćeš izgurati!

Na kraju mu je rekao : znaš, ti ovdje najbrže napreduješ.Kada sam to javio Miši a ovaj prenio Goranu u trenu su se organizirali da bi Renata pripremali za Akademiju, Trst ili Graz.

Nakon svega toga Renato je od pripreme za Akademiju odustao.

- Zdenna, jesi li razmisljao da svoje tekstove kojih vjerojatno jos imas

izvadis iz ladice i izdas bar jednu knjigu pjesama npr. ?

 

Naravno. Uspio sam to sakupiti na istu hrpu. Našao sam se u problemu jer nisam pisao datume nekih pjesama iz najranijeg doba pa nisam više siguran da li su moje. Neke sam prepoznao a neke ne.

Ima tu poezije, tekstova koji se daju uglazbiti, uglavnom sve što sam napisao do sada. Bile bi  SVE MOJE PJESME  u jednoj knjizi.

- predlazem ti ovako nesto Zdenna -

- da li ces nas uskoro obradovati sa novim albumom ?

 

Radim na pjesmama koje ću posvetiti gradu Otočcu. On je pri kraju.

Odabrao sam deset pjesama na kojima sam sve sam odsvirao i otpjevao. Taj album bi trebao biti nekakva razglednica Otočca.

Radim i na svom albumu ali puno manje.

Gaže i povremena snimanja za druge izvođače mi baš i ne daju veliki prostor za sebe. Kako uhvatim vremena tako i radim mada je to već odavno trebalo biti vani.

- O T O C A C - razglednice -

- i na kraju malo o ribolovu -

koje ribe najvise "hapsis" pastrve, stuke ili vise volis morski ribolov?

 

Već nekoliko godina nisam aktivan na rijekama i jezerima. Odem

ponekad sa frendovima ( Mišo, Pišta , Men i Škoro ) i to vrlo rijetko. Svojevremeno sam lovio sve a najviše štuke. Lovio sam par godina pastrve muharicom. Prošao sam nekoliko godina  i šaransku groznicu, uhvati pa pusti.

Ne mogu biti svuda pa sam odlučio stati. Sada se bavim samo morskim ribolovom. Odem sa Mišom i Pištom na barku pa lovimo lignje noću.

Prije smo vukli panulu za zubatca, bacali parangale i vrše. Često puta bude i Škoro sa nama.Nekako nas je u zadnje vrijeme počela vući želja da bi lovili samo sa obale. Počeo sam roniti sa frendom hobotnice, to je poseban doživljaj.

Moram  imati ispusni ventil.

- Cudoviste iz Gacke ~

- e pa Zdenna , lijepo si ti to sve opisao i napisao - puno Ti se zahvaljujem i zelim tebi i tvojim sinovima sve najbolje u zivotu i  jos mnogo novih pjesama, svirke i dobre zabave !

Zavrsicemo kako smo i poceli sa tvojim starim drustvom iz Cakovca i

zaliti ovo druzenje sa par piva - kako oni vele  -

                        

                              - pivo, pivo, pivo  -  za sve mi se  jebe zivo...

TABLETE-PROTIV-STIDA

Cakovec

- Pivski Blues -

bottom of page