top of page

Vrhovine su dozivjele demografski “boom” izmedju pedesetih i osamdesetih godina proslog stoljeca. Privreda koja se oslanjala na drvnu industriju, sumariju i poljoprivrednu zadrugu je osigurala radna mjesta za (uslovno receno) veliki broj radnika iz samog mjesta i okolnih sela koja gravitiraju Vrhovinama. To rezultira u gradnji nekoliko stambenih zgrada a populacija prelazi 1000 stanovnika pa i Osnovna skola ima preko 400 ucenika.

- Mladen Gulan

- Milan Pribic

- Tonci Sepic

- Stevica Miljus

Kako su to uglavnom bili mladji ljudi, postojala je potreba za zabavom. Prvi ozbiljniji muzicki instrumenti (ukljucujuci i set Yamaha bubnjeva koji ce biti “nukleus” Vrhovljanske rock muzike s pocetka osamdesetih) su kupljeni pocetkom sedamdesetih godina kada Dusan Ivancevic, koji radi u Drvnoj Industriji Vrhovine, dobija novac od poslodavca da nabavi instrumente. Dusan Ivancevic 
(ciji necak ce biti  jedan od osnivaca prvog rock sastava u Vrhovinama) je organizirao i vodio sastave (u razlicitim postavama) koji od sezdesetih sviraju na zabavama i docecima Nove godine. U ranim sedamdesetim se organizira i prva grupa mladjih muzicara (Mladen Gulan, Milan Pribic, Tonci Sepic, Stevica Miljus…) koja povremeno svira.

Krajem sedamdesetih, generacija rodjena u sezdesetim godinama proslog stoljeca (najmnogobrojnija generacija u Vrhovinama) stasala je, a potreba za zabavom je isprva zadovoljena otvaranjem disco club-a u novoizgradjenom domu kulture.  Ova je generacija (za razliku od roditelja) odrasla na “muzickoj dijeti” koja se sastojala od (izmedju ostalog) Beatles-a, Rolling Stones-a, Doors-a, Led Zeppelin-a, Who-a, Deep Purple-a i domacih bandova - Bijelog Dugmeta, Smaka, Yu Grupe, Parnog Valjka…

Dok u Gospicu, Otoccu i na Lickom Osiku postoji ozbiljna muzicka scena i mladi imaju svoju “zivu” muziku, to nije – u to vrijeme – slucaj s Vrhovinama. Kako Vrhovine nemaju srednju skolu, Vrhovljanski srednjoskolci - Sanjin Grbic koji pohadja srednju skolu u Gospicu, Marinko Corak koji pohadja srednju skolu na Lickom Osiku, a Dusan (Dule) Ivancevic, Milan Narancic (Diso), Milan Uzelac (Trapina, Trale) u Otoccu donose i muzicke ideje – ukljucujuci i ideju za osnivanjem “rock” grupe. 

 Zanimljivo je da skoro svi oni (kao I ostali koji ce biti aktivni u rock muzici u Vrhovinama) imaju muzicke pocetke u tamburaskoj sekciji Osnovne skole Nikola Tesla, Vrhovine pod vodstvom Milosa Jerkovica.

Citav zivot je posvetio pedagoskom radu; u sportskoj dvorani, na igralistu ili uz muzicke instrumente  - na "Druga Milosa" su svi i uvijek mogli racunati!"

grupa " NOVA ENERGIJA "

Dule (gitara), Trale (bas), Diso (gitara) ,Milan Corak (bubnjevi) ,Vlade Pejnovic (vokal) pocinju vjezbati u domu kulture ali se nikad ne pojavljuju pred publikom. Prva svirka pred publikom,  pod imenom “Nova energija” je u Brinju 1980. u sastavu Dusan Ivancevic (Dule, gitara), Milan Narancic (Dišo gitara), Milan Uzelac (Trapina, Trale, bas; Predrag Cudic “cameo on bas”),  Sanjin Mrvos (Meci) bubnjevi I Igor Mitrovic (vokal). Nakon toga “Nova energija” svira u domu kulture u Vrhovinama. U jesen 1981. “Nova energija” svira na Gitarijadi u Otoccu u malo izmjenjenom sastavu: Sanjin Grbic (gitara i usna harmonika), Damir Mitrovic (gitara), Milan Uzelac (Trale, bas), Sanjin Mrvos (Meci, bubnjevi) Igor Mitrovic (vokal).

Sanjin Mrvos  (Meci)                    - bubnjevi

Drazen Trtica  (Brusa)                 - bubnjevi

Dusan Ivancevic  (Dule)              - bas gitara, gitara

Milan Uzelac  (Trale)                    - bas gitara 

Igor Mitrovic                                   - v o k a l

Milan Narancic (Diso)                 - gitara

Damir Mitrovic                               - gitara, prateci vokal 

                         - jos se pojavljuju:

Sanjin Grbic                               - gitara, usna harmonika

Predrag Cudic                            - bas

"Nova energija" na probi pred svirku za Novu Godinu 1983.

 Milan Narancic (Diso) gitara, Sanjin Mrvos (Meci) bubnjevi, Dusan Ivancevic (Dule) bas, Damir Mitrovic  gitara.

~ Diso - Meci - Dule - Damir ~
- Igor Mitrovic -
- Damir Mitrovic -

Damir i Igor Mitrovic su, pored svirke s “Novom energijom” cesto svirali raznim povodima (od praznika, maskenbala, preko srednjoskolskih zabava i proslava mature) u Otoccu i okolnim mjestima s otockim muzicarima (u raznim postavama) – Bogoslavom Peitel-om (bas), Vladimirom Pavelicem (Bubi, bubnjevi i vokal), Vladimirom Rasljicem (Raso, bas i vokal), Zlatkom Bobicem (bubnjevi), Tomicom Jurkovicem (klavijature i vokal), Djurom Kosicem (gitara), Predragom Brajkovicem (Pego, bas), Zeljkom Cvitkovicem (Cvijo, gitara) i Brankom Aleksicem (bas).

Garden Party
Damir - Drazen -Igor -Miroslav - Milan
Bora Corba i grupa Nova energija

“Nova energija” redovno svira tokom osamdesetih godina u Vrhovinama i okolnim mjestima vikendima (tokom ljeta) za drzavne i druge praznike. Prva postava – Dule, Diso, Trale, Damir, Meci  Igor se polako mijenja da bi se u drugoj polovini osamdesetih ustalila postava – Trale (bas), Drazen Trtica (Brusa, bubnjevi), Damir Mitrovic ( gitara), Miroslav Cugalj (Miki) klavijature i Igor Mitrovic (vokal). U to vrijeme band mijenja i ime u “Garden party”. Posljednja svirka je bila u hotelu “Zagreb” u Karlobagu gdje je “Garden party” svirao za praznike 29. 11. 1990 godine. Na zalost, zbog rata, gotovo da i ne postoje fotografije iz tog vremena.

Drazen Trtica (Brusa)             - bubnjevi

Milan Uzelac (Trale)               - bas

Damir Mitrovic                         - solo gitara, prateci vokal

Miroslav Cugalj (Miki)         - klavijature

Igor Mitrovic                            - vokal

- OTTAWA 06/2017-

- p r o b a -

 

Vrhovine su danas mjesto koje izumire i nicim ne odaje vitalnost i atmosferu koja je postajala prije rata. Ipak, Vrhovljanski muzicari su jos uvijek aktivni. Diso, Dule, Trale, Miki (koji zive u Kanadi)  - Damir i Igor Mitrovic (koji zive u USA) nasli su se proslog juna u Ottawa-i Canada gdje su – pojacani podmlatkom: Dana Ivancevic (vokal), Dimitri Mitrovic (gitara) i Nikola Cugalj (klavijature) - gostima  odsvirali koncert u spomen preminulim bubnjarima Sanjinu Mrvosu (Meci) i Drazenu Trtici (Brusa). Zelja svih nas je da godisnje okupljanje u Ottawa- i uz svirku postane tradicija.

- Dule -Damir -Meci -Miki - Trale -Diso - Igor - Joko

nakon svirke u 2 ujutro - Trale, Igor, Diso, Miki, Dule Jelovac, Damir, Dule Ivancevic

Damir, Dimitri,Slava, Dana
Damir, Dimitri, Neso, Slava, Dana,Igor, Trale, Miki

~ koncert u spomen preminulim bubnjarima Sanjinu Mrvosu (Meci) i                                                  Drazenu Trtici (Brusa)
               - OTTAWA 06/2017. grupa Nova energija- Garden Party ~

- grupa Nova energija - Ottawa 06/2018

Highway star - su odsvirali:

Aleksandra Vukovic - klavijature
Dimitri Mitrovic        - solo gitara
Damir Mitrovic         - ritam gitara

Igor Mitrovic             - v o k a l
Nenad Djuricic          - bubnjevi
Dusan Ivancevic       - b a s

- zelim se zahvaliti na pomoci i suradnji svim muzicarima  iz Vrhovina ,  Vasim nasljednicima - mladim talentima , Vasim prijateljima i Fanovima koji su u velkom broju dosli na Vas Koncert da uzivaju u muziciranju legenda iz svog kraja.

- posebno se zahvaljujem IGORU MITROVICU /vokalni solist/ - isto  tako i Dusku Jelovcu koji nas je povezao . . .  I jos da Vam pozelim mnogo ovakvih susreta uz dobre svirke i zabavu !

                                                                        autor stranica o lickim muzicarima Ilija Bolta

bottom of page