top of page
Gloria Marakana gori
Gloria Pub
Slaven
Gloria Slaven
Slaven-solo
Slaven Stilinovic
Gloria-PUB
Gloria i Josefina
slaven-stilinovic

- ovo je prica o ekipi iz Grobljanske ulice koja je 80-ih zaboravila na nogomet i kosarku otkrivsi da u njima duboko cuci nesto drugo sto ih i dan danas  ugodno drma  . . . o svemu tome opsirno -

~ SLAVEN STILINOVIC ~
          G o s p i c

Slavene, dobro dosao na stranice o lickim muzicarima !

Sjecas li se prvog dodira sa nekim muzickim instrumentom ?

 

Puno je vremena prošlo i teško je vratiti se u to vrijeme,  pa moram priznati da su sjećanja na to vrijeme već poprilično izblijedjela i da se nekako bolje sjećam onoga što je bilo u nekoliko zadnjih godina…ha ha; što je na kraju valjda i normalno!? No svakako znam da je za to zaslužna ekipa iz Grobljanske ulice. U to vrijeme naše odrastanje je osim za školu najviše bilo vezano za druženja po kvartovima ili ulicama, gdje smo svoje slobodno vrijeme provodili najčešće igrajući nogomet ili košarku, a onda je malo po malo došla i muzika. Jer 80-te su bile godine kako to kaže simpatična pjesma Daleke obale ; vjerujem da svi mi koji smo tada odrastali  nosimo samo lijepe uspomene na to vrijeme.

Tada se zapravo dogodio taj zvuk i prijateljstvo sa gitarom koje traje i danas.

Žare - Igor
Igor i Slaven 94.g.

Da li si pored redovnog skolovanja pohadjao i neku muzicku skolu?

Ne;  malo mi je žao zbog toga, ali za sviranje pop/rock glazbe to nekako i nije bilo nužno. Neke elemente kao što je savladavanje osnovnih tonova glazbene ljestvice, stekao sam kao i drugi kroz redovnu školsku nastavu. U to sam vrijeme akorde otkrivao kroz jedan stari priručnik za sviranje gitare, ali sam najviše učio kao i svi drugi gledajući i kopirajući druge gitariste, vježbajući i skidajući pjesme uz tada neizostavni kazetofon. Solfeggio sam savladao naknadno i za svakog glazbenika to mora biti uvjet ukoliko želi biti kompletan.

Kad si osjetio da ti se "pod kozu uvukla" gitara a i mikrofon? Koje su to bile prve pjesme koje si savladao?

 

Svatko tko ima u sebi taj poriv za glazbom zna da je to magija kojoj se ne možeš oduprijeti. Glazba je uvijek bila svuda oko nas, a gitara instrument koji se svirao u svakoj ulici na svakoj klupici ili zidiću pa je prema tome nekako bila prirodan izbor. Kada sam dobio prvu gitaru prva pjesma koju sam naučio svirati i sa kojom je sve započelo bila je Balkan od grupe Azra, vjerojatno je tako bilo kod većine gitarista moje generacije. Pjevanje je uz sviranje došlo potpuno prirodno, kao potreba cjelovitog emotivnog izražavanja.

Došlo je vrijeme da se osnuje i Band. Da li je taj prvi bend i danasnji - "GLORIA"?

Kad se osnuje Band, onda je to - prva postava !. . . prvi nastup . . .

 

Da, moj prvi i jedini bend je zapravo GLORIA, bend vječitih entuzijasta koji na našu sreću još uvijek odolijeva vremenu sa manje ili više uspjeha. Nazvali smo ga po nazivu pjesme benda koji smo u to vrijeme doista obožavali, a riječ je o grupi U2 i njihovom poznatom singlu sa albuma October. Prvu postavu su tada činili:

- Slaven Stilinovic                    gitara, vokal 

- Damir Žarković – Žare          gitara,           

- Milan Perković – Mića           bas gitara     

- Nikola Mraović- Mrav            klavijature    

- Igor Šega                                bubnjevi        

GLORIA 2008.

- Marko Živković Živa         bas

- Slaven Stilinovic                 gitara, vokal

Damir Žarković – Žare        gitara

- Milan Perkovic Mica          klavijature 

KIC - Gospic

Živa - Slaven - Žare - Mića

GLORIA" nije promjenila puno clanova pa je to prilika Slavene da opises malo svakog pojedinacno - da li je netko od Vasih clanova uspio u nekim vecim sredinama?

 

Istina je da band nije često mijenjao svoje članove; naravno, bilo je nekih promjena kao i kod drugih, no ne zbog nesuglasica kako se to obično misli, već zbog toga što netko u određenom životnom razdoblju ili uslijed određenih životnih okolnosti odluči krenuti nekim drugim putem. Obzirom da bend sa manjim pauzama egzistira već 30 godina, mislim da je malo vjerojatno očekivati da se kontinuitet može održati sa istom skupinom ljudi. No svi oni koji su sudjelovali dali su svoj doprinos i to svatko na svoj prepoznatljiv način.  

Spomenuo bih  Milana Perkovića - Miću, jednog od osnivača benda, koji je dao veliki doprinos svemu onome što je u to vrijeme radila Gloria, gdje ponajprije mislim na formiranje našeg pomalo jedinstvenog glazbenog izraza. Međutim, on je u jednom trenutku odlučio iz osobnih razloga prestati svirati što nam je iznimno žao.

Zatim Nikolu Mraovića-Mrava, koji je isto tako bio jedan od članova prve postave. Nakon što je odlučio napustiti Gloriu, sa Goranom Rukavinom je osnovao novi bend- „Čast Andromahe“ , koji je nekoliko svojih skladbi objavio na kompilaciji instrumentala „A New Era Of Instrumental Music“, koja je  izdana pod etiketom ondašnjeg Jugotona .

Bilo je tu još nekih nama naših dragih prijatelja  kao što su Trajko Simonovski – Taci, Marijan Jengić, Josip Tomljenović, Iva Pezer …….mislim da nisam nikoga izostavio.

 Igor Šega - odlaskom u Zagreb ostvario je vrlo zapaženu karijeru kao profesionalni glazbenik, svirajući sa poznatim i popularnim imenima sa hrvatske glazbene scene, od koji treba istaknuti Dinu Dvornika, Massima, Ninu Badrić, ali povremeno surađujući i sa brojnim drugim glazbenicima. No, uvijek nam je drago kad imamo priliku zajedno zasvirati.

Posebno bih za ovu priliku htio izdvojiti jedno ime, a to je Trajko Simonovski - Taci, naš nekadašnji basist iz Skopja u to vrijeme student veterine u Zagrebu, koji je studentsku sobu dijelio sa Damirom Žarkovićem-Žarom. To što smo mi radili njemu se odmah svidjelo i eto, u bendu je proveo oko dvije godine, a dobar dio tog vremena je proveo i u Gospiću. Neko vrijeme se još zadržao u Zagrebu, svirajući sa nekolicinom autorskih bendova, nakon čega se vratio u Skopje gdje je vrlo brzo ostvario zapaženu karijeru studijskog glazbenika. No, danas ga mnogi najviše znaju kao basistu pratećeg benda pokojnog Toše Proeskog.

Toše Proeski i Trajko Simonovski Taci

Slavene, da li si imao kontakte sa nekim nasim poznatijim  muzicarima, bendovima i je si li  bio clan nekog drugog benda npr. za vrijeme studija?

- naime, netko mi je spomenuo da si bio clan "Crvenih koralja" ili je to bio Šega ?

Istina je.  Šega i ja smo neko vrijeme dok smo studirali u Zagrebu, bili stalni članovi legendarne grupe Crveni koralji. To je za mene zaista bio jedan lijep period života te suradnje i  druženja sa legendarnim Borisom Babarovićem i nažalost pokojnim Mirom Lukačićem, hrvatskim Hank Marvinom, što je za mene svakako bila iznimna čast i veliko iskustvo.

The Beatles - And I Love Her

Do tada licki bendovi uglavnom su se drzali izvodjaca kao; Santana, Alvin Lee, Status Quo, C.C.R, Deep Purple, Yu-grupa, B.dugme i sl. . . .

Posto je Vas repertoar danas znatno razlicit od navedenog - zanima me da li ste i tada 87. svirali nesto drugo . . .

proba grupe Gloria-ljeto-2015-Gs-

Moram priznati da smo kao klinci jako puno slušali spomenute bendove i učili svirati uz njih, kao i uz mnoge druge. Međutim, kao predstavnici jedne tada nove generacije nastojali smo prilikom izbora vlastitog repertoara, napraviti  odmak od nečeg što je većina u to vrijeme svirala, birajući nešto modernije i  drugačije, ali opet prema vlastitom senzibilitetu. Tako smo u to vrijeme svirali U2, Simle minds, Simply red, Duran Duran, EKV, Fit ili neke druge manje poznate izvođače koji su za nas imali ono nešto.

Tih godina po Gospicu je bilo prilicno dobrih gaza - imali ste jaku konkurenciju, npr. kod NIK-a - grupa Labirint  ; kako ste se snalazili u svemu tome s obzirom na Vasu mladost?

The Highlander Pub,Gospic 2013. GLORIA ;Slaven Stilinović -vocals,guitar/ Iva Pezer -bass guitar/ Damir Žarković Žare-keyboards,guitar/ Dragan Brkljačić Faca-drums

Da, u to vrijeme je doista bilo dobrih bendova, ali smo nastojali biti neopterećeni time. Mi smo tek dolazili i imali svoj zacrtani smjer, bili dobro prihvaćeni i što je možda najvažnije - guštali u tome što radimo.

Ipak nesto posebno: Iva Pezer - bas gitara - moj komentar - nesto jako dobro, lijepo za cuti i vidjeti - neobicno -  bar za Liku .

 

Da, Iva je nekako došla u bend sasvim neočekivano, u vrijeme kad smo imali jednu kraću pauzu i kada nismo imali basistu. Ona je jedna posebna mlada cura koja je  za kratko vrijeme donijela bendu potrebnu energiju i prepoznatljivost. Mislim da ženski instrumentalisti u pop-rock bendovima, i nisu baš rijetkost, naravno ako sliku postavimo malo šire, međutim kad se radi o Gospiću, maloj sredini koja još uvijek u nekim stvarima robuje raznim stereotipovima ( iako stvari u tom smislu ipak idu na bolje), na početku je to primljeno sa znatiželjom, ali je na kraju to bilo ugodno iznenađenje i osvježenje.

U Gospicu je bilo malo bendova koji su svirali iskljucivo svoje stvari - Baba Lujka, Ivan Grozni, SexA /GS-ZG/ . . . da li ste radili nesto ili planirate  u tom smislu ipak nesto samostalno snimiti  ili ostajete i  dalje Cover-Band?

To je pitanje svih pitanja. Naime, činjenica je da od samih početaka nekako nismo previše polagali pažnju na autorski rad i da smo u to vrijeme, rekao bih možda  bili previše fascinirani bendovima koje smo slušali, nastojeći ih što vjernije kopirati, vjerujući pritom da je to ono što vrijedi i sa cim trebamo nastaviti. Možda bi to bilo drugačije da je netko od nas imao taj  stvaralački poriv, ali stvari se jednostavno tako dogode.

No danas, nakon toliko godina imamo potrebu stvarati svoju glazbu. Nadam se  da ćemo u tome u određenoj mjeri uspjeti, da bar imamo nesto za vlastitu fonoteku. Nešto više…? Tko zna... mozda !?

Gloria - KIC GS 2010
 Damir Žarković – Žare
 Slaven
Iva Pezer - Josip Tomljenovic

- u kojem sastavu danas nastupa grupa Gloria i sa kojim repertoarom - vidim da je sa Vama i Josephine Saric?

Žare
Goran
Slaven
Dragan Faca

Danas Gloriju uz mene čine Damir Žarković na gitari i klavijaturama, uz mene jedina konstanta benda i čovjek koji je uvijek predan onom što radimo, tehnička podrška i rekao bih, pozitivni duh cijele naše priče, Goran Pezelj, iznimno talentiran i perspektivan mladi basist i Dragan Brkljačić – svima poznati Faca, bubnjar  koji je donio novi entuzijazam i energiju Glorii, te koji također ostavio traga u hrvatskoj diskografiji svirajući u alternativnim autorskim bendovima, od kojih bi ovom prilikom izdvojio Brujače. Danas aktivno surađuje na Srđanom Sacherom inače legendarnim članom Haustora i autorom glazbe za kazalište, film i televiziju, na snimanju njegovog novog studijskog albuma.

KIC-Gospic(Croatia),8th month,2015 GLORIA;Slaven Stilinovic-vocals,guitar/ Goran Pezelj -bass guitar/ Damir Zarkovic Zare-keyboards,guitar/ Dragan Brkljacic Faca-drums/ Guest Percussionist; Tin Brkljacic (band PROLETER)

Jozefina ja naš povremeni član, i naša suradnja ovisi o tome koliko se uspješno možemo uskladiti. No u svakom slučaju ona je vrlo talentirana pjevačica, koja ima iza sebe već veći broj nastupa po zagrebačkim klubovima i nadamo se u budućnosti nekoj novoj suradnji.

KIC Gospic;23.07.2016 Josephine Saric-vocal/ Slaven Stilinovic-vocal,guitar/ Goran Pezelj-bass guitar/ Damir Zarkovic Zare-keyboards/ Dragan Brkljacic Faca-drums

Dragan Brkljacic Faca

Nino Prisuta/SexA i Dragan Brkljacic

- Tvoj program plus - tamburasi !

 

..."Tamburaški sastav osnovan je 1994.g. za potrebe djelovanja Folklornog ansambla «Dr. Ante Starčević», čijim bi se radom i nastupima približila i promicala tradicionalna glazbena baština Like, ali i popularizirala tamburica kao izvorno pučko glazbalo. "

 

- Voditelj  tamburaskog sastava: Slaven Stilinovic       

 Stjecajem nekih okolnosti, po povratku u Gospić sam se počeo zanimati za tamburu, te sam se vrlo skoro pridružio tamburaškom sastavu koji je u to vrijeme pratio folklorni ansambl. Kako je u sastavu učilišta djelovala škola tambure i kako je bilo upražnjeno mjesto za njenog voditelja odlučio sam se prihvatiti ovog posla te se u zadnjih 10-12 godina intenzivno bavim podučavanjem tamburaških instrumenata. Danas vodim tamburaški orkestar koji ima repertoar u kojem su podjednako zastupljena djela klasične, filmske pop, rock, zabavne i naravno tamburaške glazbe.

- za kraj malo o nasoj mladosti: vjerujem da u Gospicu ima mladih talenata koji bi  mogli krenuti stazama Igora Sege, Davora Troselja Pauka i biti uspjesni i poznati na hrvatskoj glazbenoj sceni ?

Na žalost stvar sa mladim glazbenicima u Gospiću i nije tako blistava. Osim dečki iz Gospić Big Banda i Viroze gotovo da i ne postoji netko tko bi se želio ozbiljnije okušati u sviranju rock glazbe, što je za ovaj grad koji je slovio kao rokerski, doista zabrinjavajuće. Mislim da će za promjenu današnjih trendova koji mlade tjeraju u narodnjačke klubove, trebati puno više ulagati u promociju urbane glazbe prvenstveno u okviru gospićkog GROCKS-a, ali i omogućiti im da kroz razne glazbene radionice savladaju prve korake u sviranju popularne glazbe pojedinačno a onda i kroz grupno muziciranje.

GS BIG BAND

GOSPIĆ, 16. srpnja 2016. - Sinoć je građanska udruga Marakana povodom Dana grada organizirala rok koncert.

grupa Gloria,Highlander Pub Gospić -15.07.2016.-Marakana gori

KIC-Gospic,8th month,2015 GLORIA;Slaven Stilinovic -vocals,guitar/ Goran Pezelj -bass guitar/ Damir Zarkovic Zare -keyboards,guitar/ Dragan Brkljacic Faca -drums Guest Percussionist; Tin Brkljacic (band PROLETER)

Gloria GS
Gloria GS
Gloria GS
Gloria GS
Gloria GS
Gloria Pub
Gloria Marakana gori
Gloria Zare
Gloria live
Gloria - Iva
Gloria live
Igor
Gloria Dragan Faca
Gloria Gospic

- hocemo jos, hocemo jos . . . .

Hvala Slavene - zelim Tebi i Tvojoj ekipi jos mnogo

         dobrih svirka , festa i zabave - vidimo se !

bottom of page